Тайланд прие група туристи от Китай  за пръв път от април. Тогава полетите бяха отмени заради борбата с пандемията т коронавируса. Тридесет и девет туристи от Шанхай пристигнаха във вторник вечерта, пишат в изявление на заместник-директора на главното летище в Суварнабхуми в страната Китипонг Китикахорн.

Тайландската обществена телевизия показа маскирани туристи, които излизат от летището, а служители с пълно защитно оборудване пръскат багажа им с дезинфектант. Навън някои от туристите облякоха щитове и облякоха гумени ръкавици, докато се готвеха да се качат на автобуси до хотелите си.

Пристигащите идват, когато протестиращите срещу правителството продължават да се противопоставят на забраната за събиране, след като властите обявиха тежка извънредна ситуация в Банкок.

Размириците не са повлияли на интереса към страната, заяви управителят на туризма на тайландския управител Ютасак Супасорн пред Ройтерс.

Водени от студентите митинги, които понякога привличат 10 000 души, са занимавали натоварени кръстовища в продължение на часове, преди да се разпръснат мирно. При един инцидент миналата седмица водни оръдия бяха използвани за демонстранти. Правителството твърди, че страната, която зависи от туризма, може да види едва 6,7 милиона чуждестранни посетители по-малко от една пета от рекордните 39,8 милиона през 2019 година. Правителството забрани търговските полети през април, за да задържи COVID-19, а нови случаи най-вече са тайландците, които се завръщат у дома. Страната е отчела общо 3700 инфекции. Новите туристи пристигат със специални 90-дневни визи и трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на две седмици - седем дни в хотелските им стаи и седем дни на територията на хотела им - и да бъдат тествани отрицателно три пъти, преди да могат да се движат свободно.

„След като преминат, че ще могат да се придвижат до други дестинации (в рамките на Тайланд)“, каза министърът на туризма Пипхат Ратчакитпракарн по тайландската телевизия PBS. Втора партида от 147 туристи от Гуанджоу, Китай, трябва да пристигне на 26 октомври, като следващите ще бъдат предвидени следващия месец. „Зимата идва, така че повече туристи от европейските страни, САЩ, Корея и Япония също биха искали да ни посетят по това време“, каза Пипхат.