Южна Корея потвърди втора вълна от коронавирус, тъй като здравният министър предупреждава за "тежка ситуация" в страната.

Министърът на здравеопазването Ньон-хоо заяви, че са идентифицирани общо 90 вносни случая през последната седмица, което показва рязко покачване спрямо предходната седмица, когато бяха 48.

„Правителството е изправено пред тежка ситуация, тъй като здравните служители трябва не само да овладяват локално предаваните инфекции, но и да управляват вносните случаи“, каза Парк на правителствено заседание относно отговорите за COVID-19.

В отделен брифинг, Йонг Юн Кьонг, директор на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията, призна, че страната сега преминава през втора вълна от вируса, след скока в края на февруари и март, съсредоточен около югоизточния град на Даегу.

Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) съобщават за 17 нови инфекции - 11 местни и 6 вносни - през последните 24 часа. Смъртният брой остава непроменен - 280.

Кметът на столицата на Южна Корея се опасява, че страната губи контрол над възраждането на вируса и заяви, че Сеул ще възстанови по-силните мерки за социално дистанциране, ако ежедневният скок на инфекциите не достигне средно 30 през следващите три дни.