В Япония се надигат опасения, че Русия и Китай може да отправят претенции към САЩ да не разполагат да не разполагат ракетни системи на японска територия, подобно на направените по-рано изявления, че НАТО не трябва да има такива оръжия в райони, определяни от Москва като твърде близки до нея, както и аналогични искания Алиансът да не се разширява на изток. Такова мнение изказа Дайсуке Китаде, старши анализатор в Mitsui&Co. Global Strategies Studies Institute, цитиран от агенция "Укринформ". Изявлението беше направено по време на Втория международен форум "Украйна и Япония в регионален и глобален контекст".

"Сега, когато Русия води преговори с Америка, Китай подкрепя руските искания за неразширяване на НАТО на Изток, затова има опасения какво ще се случи, ако Русия или Китай, или двете държави едновременно обявят такива претенции към нас - към Япония и САЩ, да не разполагаме ракетни системи на близки до тях територии?" - посочи анализаторът

Той отбеляза също, че хората се опасяват, че действията на Русия в Европа и Украйна може да вдъхновят Китай за настъпление в Азия и Тайван. 

Експертът подчерта, че ставащото около Украйна засяга нормите и принципите на международните отношения, Япония ще следи ситуацията много внимателно.

На 23 януари премиерът на Япония Фумио Кишида, след онлайн разговор с американския президент Джо Байдън, заяви, че ще предприеме решителни действия, ако Русия нахлуе в Украйна.