Втората вълна на пандемията на коронавирус може да не се появи. Това съобщи на брифинг директорът на извънредните ситуации към СЗО Майкъл Райън.

„Няма сигурност, че ще дойде втората вълна. От самото начало на това заболяване имаше много спекулации какво ще се случи, когато сезонът се промени", обясни той и добави, че "винаги е трудно да се предвиди какво ще се случи с новия вирус".

Според него „потенциалът на новата вълна се основава на разбирането, че това е респираторен вирус“, а такива вируси „имат тенденция да имат сезонен характер“.

Според експерта настоящото увеличение на честотата на заболеваемост в много страни не трябва да се разглежда като втора вълна, а като "втори пик" на пандемията, тъй като "вирусът не е бил потиснат достатъчно, за да предотврати повторното му предаване."

В тази връзка Райън призова всички сили да се хвърлят в борбата срещу вируса сега, което „може би щеше да избегне най-лошото през втората вълна“.

"Ако трябва да се борим с втората вълна, тогава ще го направим", каза той, като подчерта, че тази борба ще бъде по-ефективна, ако "уроците се научат от първата вълна".