Германският автомобилен производител Volkswagen планира да съкрати около 30 хиляди работни места като част от програма за реорганизиране на производството и преминаване към масово производство на електрически превозни средства. Това заяви генералният директор на Volkswagen Херберт Диес по време на заседание на надзорния съвет на автомобилния концерн, съобщи вестник Handelsblatt, цитиран от ТАСС.

По думите й, прехвърлянето на производството към производството на електрически превозни средства може да постави под въпрос съдбата на всяка четвърта позиция на основната марка Volkswagen. Понастоящем във Volkswagen работят над 600 000 души в повече от 100 фабрики по целия свят. В допълнение към основната марка Volkswagen, концернът произвежда модели на Audi, Skoda, Seat и Porsche. В момента автопроизводителят се стреми напълно да премине към производството на електрически превозни средства и да застане наравно с американската компания Tesla.

В същото време се посочва, че някои предприятия на Volkswagen, по-специално заводите в Цвикау (федерална провинция Саксония) и Брюксел, "вече са модернизирани за нова ера". Компаниите в Хановер (Долна Саксония) и Емден (Долна Саксония) постепенно преминават към производството на електрически превозни средства. Основният завод на автомобилния производител във Волфсбург (федерална провинция Долна Саксония) засега е изключен от процеса.

Участниците в срещата, пише вестникът, отказаха да коментират този въпрос. Говорителят на Volkswagen също не навлезе в подробности, но отбеляза, че "няма съмнение, че е необходимо да се направи заводът във Волфсбург конкурентоспособен с оглед появата на нови участници на пазара". Следващото заседание на Надзорния съвет на Volkswagen ще се проведе на 12 ноември.