Почти 9 години след началото на войната в Сирия загиналите в нея достигат над 380 000 души, предава АФП, цитирана от БГНЕС. Над 115 000 от жертвите са цивилни, невинни граждани, съобщават международни наблюдатели. Сирийската обсерватория за правата на човека, която има мрежа от източници в цялата страна, заяви, че в сраженията са загинали над 22 000 деца и повече от 13 000 жени.

Гражданската война в Сирия избухна след безпрецедентни антиправителствени протести в южния град Дараа на 15 март 2011 г. Гражданското недоволство и демонстрациите бяха брутално потиснати от режима на властта. Това доведе до въоръжен конфликт, в който бяха въвлечени джихадисти и странични сили. Конфликтът прогони от родните им домове и изпрати в изгнание над 13 милиона сирийци, причинявайки загуби от милиарди долари на страната.

По данни на наблюдатели на гражданската война в Сирия през март миналата година жертвите на войната бяха 270 000 души, което значи, че за година живота си са загубили над 128 000 сирийски и други бойци. Повече от половината от тях са сирийски войници, докато 1 682 са от ливанската шиитска група Хизбула, чиито членове водят сражения в Сирия от 2013 г. Войната също е отнела живота на повече от 69 000 бойци на опозиция, ислямисти и кюрди.

Тя е убила и над 67 000 джихадисти, главно от групировките Ислямска държава и Хаят Тахрир ал Шам (HTS), групировка на бившия филиал на Ал Кайда в Сирия. Общият брой на смъртните случаи не включва около 88 000 души, починали вследствие на изтезания в затворите, както и хиляди изчезнали, след като са били отвлечени.

С подкрепата на мощните съюзници Русия и Иран, сирийският президент Башар ал Асад успя да си върне контрола на почти две трети от страната в последните години, след поредица от победи срещу бунтовници и джихадисти от 2015 г. насам. Няколко части на страната, обаче остават извън обсега на правителството в Дамаск.

Те включват последния основен опозиционен бастион на Ислямска държава - Идлиб, - регион с около три милиона души, който в момента е под контрола на джихадистите. През последните седмици над 284 000 души да напуснаха домовете си заради ескалация на насилието там. Счита се, че конфликтът в Сирия е възвърнал икономиката на страната поне три десетилетия назад, като е унищожил инфраструктурата и е парализирал основните производства, сред които тези на електричество и петрол.