Внук на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев се забърка в скандал в Лондон, който му струва свободата, а най-вероятно и принудително лечение в клиника за наркомани. 28-годишният Айсултан е нападнал и ухапал английски полицай, който се е опитвал да го спаси от самоубийство.

Случката се е разиграла в началото на юни, когато са регистрирани два сигнала, че той иска да посегне на живота си. Първият е от хотел в Лондон, където младият мъж предизвиква спречкване. След това излиза на балкона и започва да вика, че ще скочи, за да се свърши с всичко. Два дни по-късно историята се повтаря. Този път той крещи от частен апартамент и съседите се обаждат в полицията. Дошлият на място офицер Рос Самбрук се опитва да го успокои и да го свали от терасата, но Айсултан се държи агресивно. Удря го в гърдите и го ухапва по лявата ръка. Налага се да бъде спрян с електрошок, след което е арестуван.

Подложен е на медицински прегледи, които са установили, че няма психически проблеми, но е наркозависим. По време на инцидента е бил под въздействието на кокаин, предава 24 часа. Тъй като са му повдигнати обвинения за нападение на полицай и причиняване на имуществени щети, внукът на Назарбаев е изпратен в затвора “Уандсвърт” край Лондон до започване на съдебен процес по случая.

По време на първото дело преди дни се разбра, че английската полиция е получила обаждане от представител на властите в Казахстан, който е предложил Айсултан да бъде депортиран, за да спре да се шуми по случая и да се позори семейството му.

 

Дядо му управлява страната близо 30 години и макар че през миналия март подаде оставка като президент, продължава да се смята за най-влиятелния политик в нея и да има статут на лидер на нацията. Майка му Дарига е председател на горната камара на казахския парламент. Самият внук пък е работил за разузнавателните служби на родината си. Отговорът на английската полиция е отрицателен.

Сондажът за извънсъдебна договорка обаче кара органите на реда в Лондон да се усъмнят, че ще бъде направен опит за тайно извеждане на Айсултан от страната с дипломатически паспорт, тъй като неговият е иззет от британските власти. По тази причина настояват задържането му под стража да продължи.

По време на делото неговият адвокат Алисдър Уилямсън иска той да бъде пуснат под гаранция от 90 000 паунда, да остане да живее в апартамент в Лондон и всеки ден да се подписва в най-близкото полицейско управление. Даже заявява, че клиентът му смята за обидни подозренията, че може да се укрие, тъй като уважава британските закони.

Самият Айсултан не казва нищо. В крайна сметка съдия Филип Барбел решава, че може да го освободи под гаранция до следващото заседание по делото през март, но само ако веднага започне да се лекува от зависимостта си към наркотици. Препоръчано му е това да стане в лондонската клиника “Прайори”, която е помагала на звезди като актьора Джони Деп и музикантите Роби Уилямс и Ейми Уайнхаус. Сега предстои защитата на Айсултан да го убеди да влезе в болница, за да напусне затвора.

Назарбаев не е крил, че има проблеми с дрогата. Преди две години написа във фейсбук, че е започнал да употребява наркотици след смъртта на своя баща Рахат Алиев през 2015 г., но благодарение на дядо си и на Всевишния успял да се справи с този проблем. Сътресенията в семейството на Айсултан започват през 2007 г., когато родителите му се развеждат след 24 г. брак Алиев е завършил за лекар лаборант и през първите години след сватбата с Дарига работи като такъв.

Щом обаче баща ѝ става президент на Казахстан през 1990 г., започва бурна кариера. Оглавява редица водещи компании, бил е шеф на митниците, на управлението за борба с корупцията и контрабандата, зам.-председател на Комитета за национална безопасност и на президентската охрана. Последно е работил като посланик на Казахстан в Австрия, преди тъстът да го уволни, да му отнеме всички титли и срещу него да започне съдебно преследване.

Алиев е обвинен в корупция и в отвличането на двама крупни акционери в Нурбанк. Осъден е задочно на 20 г. затвор, тъй като се укрива във Виена. Първоначално е задържан от австрийската полиция, но впоследствие е освободен и искането за екстрадицията му в Казахстан е отхвърлено с мотив, че няма гаранции за обективно разследване срещу него.

През 2008 г. Алиев дава няколко интервюта за западни медии, в които обвинява бившия си тъст в корупция и присвояване на милиарди долари от държавния бюджет. Публикува и книга по въпроса - “Кръстникът”, която официално е забранена в Казахстан. Заради нея обаче през 2009 г. са му повдигнати обвинения за разкриване на държавна тайна. Две години по-късно, след като са намерени останките от отвлечените акционери на Нурбанк, той е привлечен задочно като обвиняем и за убийство, но Австрия отново отказва да го екстрадира. Следват още две обвинения за убийства и в крайна сметка той е арестуван от австрийската полиция на 5 юни 2014 г.

Открит е обесен в затворническата килия през февруари следващата година, докато чака да започне процесът срещу него, на който е обещал да изнесе данни за корупционни схеми на европейски и казахски висши чиновници. Официалната версия е самоубийство, въпреки че адвокатите му и персоналът на затвора не смятат, че е бил склонен да извърши такова. Появяват се твърдения, че е заплашван с репресии, ако проговори, но не са открити следи от насилие при смъртта му.

Докато бащата е преследван, по-малкият син Айсултан и дъщерята Венера приемат фамилията на своя дядо. Първородният син Нурали Алиев, който е крупен бизнесмен, обаче не променя името си. Щом навършва пълнолетие, Айсултан е изпратен да учи в британската Кралска военна академия на сухопътните войски. След като я завършва, се връща в Казахстан и започва работа в разузнавателната служба на военното министерство.

През 2017 г. е назначен за вицепрезидент на Казахската футболна федерация, но след няколко месеца спира да се появява на публични места. Предполага се, че по това време се е преместил да живее със семейството си в Лондон. Айсултан е женен за 3 години по-младата от него Алима, дъщеря на крупния казахски бизнесмен Кайрат Боранбаев. Тя също е завършила в Лондон, но история на изкуствата. Твърди се, че за пищната им сватба през 2013 г. в Казахстан са похарчени над 3 млн. долара, като гостите са забавлявани от американския рапър Кание Уест. Две години по-късно им се ражда дъщеря.

Малко преди това той публикува и едно от последните си публични съобщения във фейсбук. В него отдава почит на баща си по случай рождения му ден и казва, че никога няма да се откаже от него заради каквито и да е лични цели и кариера, въпреки че много хора са го съветвали да го направи. Благодари и на дядо си, че фактически е станал негов баща и го е учил да живее с горещо сърце и хладен ум. Освен това изразява надежда, че бъдещите му деца един ден ще си спомнят за него по същия начин независимо от всичко.