Правителството може да изземе имения на олигарси в Лондон и да ги използва за настаняване на украински бежанци, каза вицепремиерът на Англия Доминик Рааб, цитиран от медиите на острова.

Той съобщи новината, след критики, че правителството действа твърде бавно по отношение на санкциите.
Руските елити могат да бъдат конфискувани и предадени на украински бежанци, предложи вицепремиерът.

Днес, премиерът Борис Джонсън призова за спешна среща на върха на ООН след руска атака срещу атомна електроцентрала в Украйна.

Попитан по радио LBC дали Великобритания може да завземе имоти, собственост на руски олигарси в наказание за инвазията на Москва в Украйна, Рааб каза: „Ако имаме доказателства и правно основание, тогава ще го направим“.

Натиснат дали ще подкрепи използването на тези имоти за настаняване на украински бежанци – ход, призован от либералдемократите, Рааб отговори: „Да, абсолютно".
„Разглеждаме всичко в кръга, това е екипна работа в правителството, от министъра на външните работи и отбраната до Майкъл Гоув и разбира се, министър-председателят се стреми към това много усилено."

Правителството на Обединеното кралство е изправено пред критики, че е твърде бавно в подхода си към прилагането на санкции срещу руски фигури и свързани активи.

Председателят на Лейбъристката партия Анелиз Додс каза, че Обединеното кралство трябва да „престане да се влачи“ в ограничаването на средствата, които идват от фигури, свързани с Путин.

Тя каза пред Sky News: „Със сигурност бих казала, че сме били твърде меки, особено през последните 10 години, по отношение на тези средства, които идват от свързани с Путин олигарси и бизнесмени“.

Тя добави: „Виждаме, че дори с новите мерки, които най-накрая бяха извлечени от правителството сега, те казват, че ще обявят в понеделник, 18-месечен прозорец, преди да влязат в действие – това просто не е достатъчно добре."

„Имаме нужда от незабавни действия сега. Можем да въведем тези регистри на чуждестранна собственост за 28 дни, вярваме, че бихме могли да ги накараме да работят и да наложим тази прозрачност."

Рааб поясни, че Обединеното кралство е „в авангарда“ при налагането на санкции върху парите, свързани с Кремъл.

Попитан по време на телевизионни интервюта защо Европейският съюз е санкционирал повече отделни руски елити, отколкото Великобритания, той каза в BBC Breakfast, че това е „фалшиво разграничение“, добавяйки: „Въпросът не е дали става дума за физически лица или компании, а къде са парите.”
Отделно той каза: „Имаше непрекъснат коментар, че Обединеното кралство по някакъв начин е било бавно – ние не сме били бавни. Бяхме в авангарда на предприемането на действия и, разбира се, това, което е наистина важно, е да действаме в съгласие с нашите съюзници, европейски, американски и други съюзници от НАТО."