Скандал избухна в цяла Турция, след проверка на властите, според която в някои от ястията на известна верига ресторанти незаконно се е предлагало свинско месо, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Наскоро министерството на земеделието и горите на Турция включи веригата за месни ястия „Кьофтеджи Юсуф“ в списъка на заведенията, в които се сервират подправени храни. В съобщение на министерството се твърди, че през февруари в проби от кюфтета и телешки дюнер в две от заведенията на веригата в квартал Йенишехир в град Бурса е било установено свинско месо, предаде "Труд". Доскоро името на веригата се пазеше в тайна, но слуховете коя е тя вече разпалиха дискусии в социалните мрежи.

От веригата обаче разпространиха изявление, в което отричат обвиненията, пише glasnews.bg

„С 280 заведения в цяла Турция и 12 хиляди служители за нашата компания е невъзможно да подправя продукти, както се твърди“, се казва в съобщението. Компанията твърди, че по време на взимането на пробите са били извършени технически грешки, които са довели до резултати, които не отговарят на действителността. От „Кьофтеджи Юсуф“ твърдят, че властите не са оставили референтни проби в компанията, която има един единствен производствен център и продуктите, за които се твърди, че са установени в заведения на веригата, няма как да са произведени там.

"Тюркие тудей" пише, че според веригата продуктите ѝ са сертифицирани като "халал", т.е. отговарящи на ислямските религиозни норми.

Предлагането на свинско месо в Турция е слабо заради религиозната забрана за консумацията му от мюсюлманите и свързаната с нея кулинарна традиция.