Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обмисля едномесечно блокиране в цялата страна с надеждата мерките да бъдат облекчени преди Коледа.

В понеделник може да бъде обявен нов “Lockdown”“, като училищата, колежите и университетите ще бъдат освободени.

Според изчисления,  Обединеното кралство е на път за много по-голям брой жертви, отколкото през първата вълна, освен ако не бъдат въведени допълнителни ограничения, пише BBC.

Смъртните случаи могат да достигнат повече от 4000 на ден, предполага един от моделите.

Тази цифра се основава на липсата на политики за забавяне на разпространението на болестта, но повечето от моделите достигат връх от около 2000 на ден. В разгара на пандемията през пролетта смъртните случаи във Великобритания достигнаха над 1000 на ден.

Степента на заразяване също нараства в целия канал, което води до нови форми на блокиране в Белгия, Франция и Германия.
Всички модели  прогнозират, че хоспитализациите вероятно ще достигнат своя връх в средата на декември, като смъртните случаи ще нарастват поне до края на декември, преди да паднат от началото на януари. Друг документ, базиран на моделирането на NHS England от 28 октомври, предупреждава, че NHS няма да може да приеме повече пациенти до Коледа, дори ако болниците на Nightingale се използват и неспешните процедури бъдат отменени. Документът предупреждава, че Югозападна Англия и Мидландс ще бъдат първите, които ще останат без капацитет, вероятно в рамките на две седмици.