Великобритания обмисля може да се насочи към второ затваряне, но този път т.нар. - „мини“ блокиране за две седмици, за да овладее новите случаи.  Учените към правителството прогнозират, че вирусът ще излезе извън контрол, ако не се вземат мерки

Съобщава се, че премиерът Борис Джонсън обмисля поредното блокиране на национално ниво, за да действа като „прекъсвач“ и да спре разпространението на вируса, според Би Би Си. Плановете за въвеждане на по-строги мерки за обществеността идват с нарастване на ежедневните нови инфекции, като в неделя се съобщава за почти 4000 нови случая.

Главният медицински директор на правителството Крис Уити предупреди в понеделник, че ако настоящата тенденция на нарастващите случаи продължи, удвоявайки се на всеки седем дни и не се предприемат действия, страната може да очаква почти 50 000 нови случая на ден в средата на октомври.

"Очаква се 50 000 случая на ден да доведат ... до 200 смъртни случая на ден", до средата на ноември, каза Валанс в брифинг за пресата.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок предупреди в неделя, че Великобритания е в „повратна точка“. Говорейки пред Sky News Ханкок каза, че „хората са се отпуснали през лятото“, но „сега е моментът, в който всички трябва да се върнат и  да спазват правилата”.

Правителството обяви този уикенд, че от 28 септември всеки, който откаже заповед за самоизолация след положителен тест за коронавирус, може да получи глоба от 10 000 британски лири (12 960 долара).