Ваксината, която е сочена като фаворит срещу COVID-19, тази на AstraZeneca, ще възобнови тестовете си в САЩ, съобщава Ройтерс. Това се случва, след като американската администрация по храните и лекарствата (FDA) приключи прегледа на сериозно заболяване, причинено при тестването.

Голямото проучване на AstraZeneca в САЩ в последния етап се задържа от 6 септември, след като участник в проучването на компанията в Обединеното кралство се разболя от това  рядко гръбначно възпалително заболяване, наречено напречен миелит.

По-рано британските регулаторни служители прегледаха заболяването и установиха, че „няма достатъчно доказателства, за да се каже със сигурност“, че то е или не е свързано с ваксината. Регулаторите в Бразилия, Индия и Южна Африка също преди това позволиха на AstraZeneca да поднови ваксините си там.

AstraZeneca, която разработва ваксината заедно с изследователи от Оксфордския университет, е възприемана като фаворит в надпреварата за производство на ваксина за Covid-19, докато изпитанията й не бяха спрени за разследване на заболяването.