Министерството на външните работи препоръчва на  българите, които живеят в австрийската столица Виена, да не излизат от домовете си при възможност и да избягват посещението на централните части на града. Призивът е във връзка с терористичният акт, който отне живота на четирима души късно снощи.

Препоръчително е внимателно да се следят указанията на местните власти, както и съобщенията в средствата за масово осведомяване.

Както съобщихме, няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица. На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основна мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена. Антисемитският мотив обаче не се изключва.

В австрийската столица е в ход мащабна полицейска операция, чиято цел е установяването и издирването на извършителя на криминалния акт. В центъра на града временно е прекъснат градският транспорт, автобусните и метро линии, водещи до историческия център на града.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт. В посолството ни не са постъпвали сигнали с молба за помощ.

Българското посолство е в контакт с местните власти и е в готовност да окаже съдействие. При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време: +43 1 505 64 44.

Издирват един от терористите във Виена, призовават гражданите да не излизатТрима са загиналите, 14 са ранени