Най-малко 50 души са загинали след свлачище в нефтена мина в северната част на Мианмар, според служители.

Инцидентът е станал рано в четвъртък в богатия на нефрит район Хпакан в щата Качин в следствие на обилни валежи, съобщиха от Мианмарската пожарна служба във Facebook.

"Миньорите са задушени от вълна от кал", се казва в изявлението, като броя на смъртните случаи е 50. "Процесът на търсене и спасяване все още продължава." Местните медии посочват, че стотици работници все още са под земята.

Снимките, публикувани на страницата във Фейсбук, показаха спасителния екип, който се движи през долина, очевидно залята от калта.

Смъртоносните свлачища са често срещани в района, жертвите често са от обеднели общности, които рискуват живота си, ловувайки полупрозрачния зелен скъпоценен камък.

Официалните продажби на нефрит в Мианмар бяха на стойност 750,04 милиона долара през 2016-2017 г., според данни, публикувани от правителството като част от инициативата за прозрачност на добивната промишленост.

Но експертите смятат, че истинската стойност на индустрията, която основно се изнася за Китай, е много по-голяма.

Богатите природни ресурси на Северен Мианмар - включително нефрит, дървен материал, злато и кехлибар помогнаха за финансирането на двете страни на гражданската война, продължила десетилетия между етническия Качин и военните.