От 4 ч. британско време днес влезе в сила разпоредбата, че пътниците, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19 в ЕС и САЩ, ще могат да пътуват до Англия и Шотландия, без да се налага да спазват карантина, предава БТА.

Досега от карантина се освобождаваха само пътниците, които са били ваксинирани в Обединеното кралство. От тази мярка обаче са изключени пристигащите от Франция, предаде Франс прес. Това позволи на много хора, които се оказаха разделени с близките си например от двете страни на Атлантическия океан, да се съберат отново след повече от година.

 Първите пътници на лондонското летище Хийтроу пристигащи от Ню Йорк, не криеха радостта си, а някои дори избухнаха в сълзи, докато се прегръщаха с роднините си, дошли да ги посрещнат. Пристигащите споделиха, че изминалите 18 месеца са тях са били много трудни. Досега за страните, включени в така наречения кехлибарен списък, Обединеното кралство налагаше карантина на пристигащите. Тя продължаваше от 5 до 10 дни. Към нея имаше и изискване за закупуване на скъпи тестове за коронавируса. Сред страните в кехлибарения списък попадат голяма част от туристическите дестинации, сред които ЕС и САЩ.

Мярката обаче не касае пристигащите от така наречените червени страни, като Индия, Обединените арабски емирства, Южна Америка, откъдето засега могат да се връщат само граждани на Обединеното кралство. Те ще  трябва да спазват 10-дневна карантина за тяхна сметка в специално предназначени за това хотели.