Британското правителство е взело решение в сряда да позволи на всички напълно ваксинирани пътници, идващи от Съединените щати и Европейския съюз, свободно влизане в Англия без изисквания за карантина.

Ходът, който потенциално ще позволи на семейства и приятели да се срещнат за първи път от 18 месеца, беше одобрен от оперативния комитет Covid-O на кабинета в сряда сутринта, потвърдиха източници пред HuffPost UK.

Според плана правителството на Обединеното кралство официално ще признае сертификати на САЩ и ЕС за пълно ваксиниране срещу Covid-19, включително версиите на сертификата на хартиен носител.

Междувременно Шотландия и Уелс тепърва ще обявят дали ще последват стъпките на Англия или ще запазят действащите ограничения за момента.

Съгласно одобрения от британските министри план, гражданите на САЩ и ЕС вече няма да се нуждаят от карантина в продължение на 10 дни, когато пътуват до Великобритания от страни от т.нар. "кехлибарен списък", изискване, което вече беше отменено на 19 юли за напълно ваксинирани британски граждани.