Американската агенция по храните и лекарствата одобри  за употреба при спешни случаи нов диагностичен тест за коронавирус. За да покаже резултат, се взима слюнка, а тестът е разработен в Йейлския университет.

Тестът е наречен SalivaDirect, не се нуждае от специален тип тампон или устройство за събиране и проба от слюнка, тя може да бъде събрана във всеки стерилен контейнер, пише BBC.

SalivaDirect също е уникален, тъй като не изисква отделна стъпка за извличане на нуклеинова киселина, която съдържа ключова генетична информация на хората. Екстракционните комплекти, използвани за тази стъпка в други тестове, са били предразположени към недостиг в миналото, каза FDA, така че възможността да се извърши тест без тези комплекти увеличава капацитета за увеличаване на тестовете.

Това е петият тест, разрешен от FDA, който използва слюнката като проба за тестване. Този метод елиминира необходимостта от инвазивни, неудобни назофарингеални тампони, които също са се сблъскали с недостиг по време на пандемията, допълва FDA. Освен това той намалява рисковете за здравните работници, тъй като пробите от слюнка могат да се събират самостоятелно.