Камбоджанската военна полиция съобщи днес, че е арестувала именит журналист, известен с разследванията си за корупцията в Камбоджа, трафик на хора и центрове за онлайн измами. Случаят предизвика безпокойството на група за правата на човека и на САЩ, пише БТА.

Мех Дара, който е работил за международни и местни новинарски издания, е бил задържан вчера по информация на говорител на военната полиция. В съобщението обаче не се уточнява в какво точно е обвинен журналистът, а само как е бил задържан – след като е бил спрян на пункт за плащане на пътна такса на границата между две югозападни провинции в страната.

"Журналистът трябва да бъде освободен, за да може да продължи работата си по разобличаване на проблеми като трафика на хора, принудителния труд и корупцията", заяви Нли Пилорж – съдиректор на "Ликадхо". Той допълни още, че статутът и местонахождението на Дара не са известни към момента.

"Арестът на един от най-смелите камбоджански журналисти ще има опустошителен ефект върху достъпа до информация за всички камбоджанци и свободата на словото в страната като цяло", предупреди Пилорж.

Миналата година държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън удостои Мех Дара с награда за геройство, като призна работата му по разкриването на съществуването в Камбоджа на огромни комплекси за измами, в които работят предимно работници, станали жертва на трафик.