Швеция и Полша са единствените две държави в Европа, в които пикът на заразата от коронавирус не е преминал. Това твърди Европейският център за превенция и контрол на заболяванията. Ограничителните мерки във Великобритания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и други европейски страни са довели до 80-процентен спад в 14-дневното понижение на вирусната зараза след пика на 9 април. Най-високите нива в този период са наблюдавани именно в Полша и Швеция.

Всъщност Швеция е единствената държава в Европа, в която по време на 14-дневния спад на заразата е имало над 100 заразени на 100 000 души. Това се обяснява частично с по-големия брой на тестваните. Почти две трети от заразените в скандинавската страна са установени след края на спада на 23 април, което е 6 процента от положителните случаи в 31 страни оттогава. Само най-поразените - Великобритания, Италия, Испания и Франция са показали по-високи нива. Швеция единствена в Европа не наложи стриктни ограничения, въпреки че жителите се въздържаха и спазваха социална дистанция, ограничавайки движението си.

В Полша миналия уикенд бяха докладвани 1150 заразени, като половината от тях бяха миньори. Въпреки това страната обяви, че ще отвори границите си за другите държави от ЕС днес. Мерките там бяха разхлабени в средата на май и ресторанти и барове вече работят. Към днешна дата в Полша има 28 577 заразени и 1222 починали, в Швеция цифрите са 49 684 и 4854.