Протестите в Берлин бяха забранени заради  здравните рискове за участниците в тях, предвид пандемията от коронавирус, съобщават германските медии. Това се случва в навечерието на подготовката на голям протест срещу мерките срещу заразата  този уикенд в германската столица и предизвика голям обществен отзвук сред жителите.

Вътрешният министър на Берлин сенатор Андреас Гайзел заяви, че до тази забрана се е стигнало, след като властите са съпоставили свободата и гражданското право на събиране с риска за разпространение на инфекцията, пише „Ройтерс“.

От началото на пандемията Германия успяваше да държи под контрол разпространението на заразата и броят на заболелите и починалите бе сравнително нисък в сравнение с други европейски страни, но в последно време се наблюдава увеличаване на случаите във Федералната република, което буди тревога във

Мерките срещу разпространението на COVID-19 обаче предизвикват обществено недоволство и на 1 август близо 20 000 души, сред които и противници на ваксините, излязоха на протест срещу тях по улиците на Берлин.