Въоръжените сили на Русия, съвместно с частите на ФСБ, отблъснаха три опита на украинските сили за сигурност да нахлуят в Белгородска област и да организират терористична атака срещу цивилното население, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, цитирани от руската информационна агенция РИА Новости.

„Около 03:00 часа московско време, след интензивен обстрел на цивилни обекти в Белгородска област, украински терористични формирования в състав до две мотострелкови роти, подсилени с танкове, се опитаха да нахлуят на територията на Руската федерация в района на град Нова Таволжанка и международния ГКПП Шебекино, се казва в прессъобщението.

Авиацията на Западния военен окръг е нанесла 11 удара, ракетните войски и артилерията изпълниха 77 огневи удара, а тежките огнехвъргачни системи нанесоха два удара, става още ясно от публикацията.

"Активните действия позволиха да бъдат изтласкани украинските части, не бяха допуснати нарушения на държавната граница", пишат от руската информационна агенция.

„Повече от 30 украински терористи, четири бойни бронирани машини, реактивна система за залпов огън „Град“ и един пикап са били убити в граничната зона от Украйна “, заключиха от Министерството на отбраната.

В сряда вечерта украинските сили за сигурност започнаха интензивен обстрел на град Шебекино, който се намира на четири километра от границата. Според губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков няма загинали, най-малко осем души са ранени. Прекъснато е електрозахранването в града, гори общежитието, нанесени са щети на административната сграда.

Губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че украинските сили са обстреляли граничното градче Шебекино с реактивни системи за залпов огън "Град", предаде Ройтерс.

Вследствие на атаката е избухнал пожар в жилищна сграда в Шебекино.