Днес в Украйна влиза в сила новият закон за частична мобилизация, напомня руският вестник "Комерсант". Новата вълна на мобилизация започва днес, а през април и юни ще се проведат още две. Очаква се украинската войска да бъде попълнена с около 50 хиляди души в първата вълна, а до края на 2015 г. в нея да се включат общо 104 хиляди.

"Мобилизацията през 2015 г. ще бъде проведена на три етапа в течение на 210 дни", се казва в съобщение на уебсайта на украинския президент. "Призованите резервисти и транспортни средства ще обезпечават потребностите на въоръжените сили, националната гвардия, службата за безопасност, държавната погранична служба, специалните служби по транспорт и други военни формирования на Украйна в обем, определен в мобилизационен план." Казва се също така, че мобилизацията е необходима заради "опасност за независимостта на държавата" и "възникнала реална заплаха за териториалната цялост".

Представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушлин заяви, че "мобилизацията на граждани във въоръжените сили на Украйна е поредното нарушение на меморандума от Минск от страна на Порошенко". Киев от своя страна съобщи, че мобилизираните временно войници няма да бъдат изпращани в територии, на които се водят активни бойни действия.

Решението за възстановяването на временната военна служба в Украйна беше взето през 2014 г., като то не важи за онези, които не могат да служат поради здравословни проблеми, студенти, докторанти, свещенослужители, родители на три и повече деца, както и "жители на териториите, които не са под контрола на украинските власти".

Мъжете на възраст между 20 и 27 години ще бъдат мобилизирани. Законът позволява мобилизацията и на мъжете до 60 години, а "при необходимост" и на жените между 25 и 50 години.

TrafficNews.bg