Повече от 7000 руски военни са били убити от началото на руската инвазия в Украйна, а стотици, сред които висши офицери, са пленени, съобщи Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски по военните въпроси, цитиран от Ройтерс.

Той отбеляза, че един тежко ранен високопоставен руски военен е бил откаран в Беларус.

По-рано днес Русия за първи път съобщи данни за военните си загуби. Тя каза, че е загубила от началото на инвазията 498 войници.

Същевременно американски представител заяви, че руските сили изглежда са станали по-агресивни и обстрелват инфраструктура във вътрешността на Киев, предаде Ройтерс. Според него през последните седем дни руската армия е изстреляла 450 ракети срещу Украйна.

Украинската армия междувременно обяви, че е успяла да си възвърне контрола на няколко места, предаде ДПА.

Тя твърди, че е отвоювала градчето Макаров, западно от Киев. Съобщи и за успех в край град Горловка в Донбас. Информацията не може да се потвърди от независим източник, отбелязва ДПА.

Украинските власти съобщиха и за въздушна атака в Житомирска област, при която са загинали четирима и са били ранени петима души. Те изнесоха данни и за 130 ранени при удари по пристанищния град Мариупол.