Няколко души са загинали и ранени при пожара, който избухна край Запорожката АЕЦ, след руски обстрел. Това съобщи външното министерство на Украйна в официалната си страница във Фейсбук.

„В резултат на обстрела на територията на атомната централа избухна пожар, при който загинаха и бяха ранени няколко души. Сега пожарът е потушен.
Площадката на Запорожската АЕЦ, както и Чернобилската АЕЦ в момента са под контрола на руските въоръжени сили“, се казва още в изявлението.

Служителите на Запорожската атомна електроцентрала следят състоянието на енергоблоковете и осигуряват работата им в съответствие с изискванията на техническите регламенти за безопасна експлоатация. В момента радиационният фон е в рамките на нормата, се казва още в съобщението.

От министерството предупреждават: „Охлаждането на ядреното гориво в енергоблоковете на Запорожската АЕЦ се поддържа от специализирани системи от енергоблокове, в съответствие с изискванията на техническите регламенти за безопасна експлоатация. Ако в даден момент процесът на охлаждане бъде нарушен, това може да причини радиоактивни щети на големи територии и да има непоправими последици за околната среда на Европа“. „Всяка повреда в хранилището за отработено ядрено гориво може да доведе до освобождаване на ядрено лъчение, причинявайки ядрена катастрофа“, съобщават още от външното министерство. 

Украйна е разочарована от реакцията на Международната агенция за атомна енергия и настоява за ясни и решителни действия, пишат още от външното министерство. „Русия съзнателно предприе въоръжена атака срещу ядрената енергийна площадка, действие, което нарушава всички международни споразумения в рамките на МААЕ, по-специално Хартата на МААЕ, пише DarikNews. 

Министерството на външните работи на Украйна призовава партньорите си да предприемат спешни стъпки, за да принудят Русия да изтегли въоръжените си сили от атомната електроцентрала и да създаде зона за сигурност.