Украинският външен министър Дмитро Кулеба, е призовал китайския си колега да използва връзките на Пекин с Москва по време на телефонен разговор днеc, за да спре руската военна инвазия.

„Украйна е готова да засили комуникациите с Китай и с нетърпение очаква Китай да играе посредническа роля в постигането на прекратяване на огъня“, каза Кулеба.

Използвайки категоричен език, Уанг каза, че Китай „съжалява“ за конфликта между Украйна и Русия и е „изключително загрижен“ за щетите, причинени на цивилните.

Но Уанг продължи да заема балансиран поглед върху действията на Русия по отношение на нейния съсед. Той каза, че докато Китай вярва, че сигурността на една страна „не трябва да идва за сметка на сигурността на други страни“, регионалната сигурност „не може да бъде реализирана чрез разширяване на военни групи“.

„Китай се опитва да жонглира с балансирана позиция, за да подкрепи „разумните опасения“ на Русия и в същото време да не изгори всички мостове“, каза Юн Сун от Stimson Center във Вашингтон.