Възможно е "много бързо" да се разработи ваксина срещу варианта Омикрон на новия коронавирус, предаде Франс прес, като цитира изказване на британския учен Андрю Полард. Той е начело на групата за изследване на ваксините на университета в Оксфорд.

Експертът сподели пред Би Би Си мнението, че е "изключително малко вероятно" новата разновидност Омикрон да се разпространи масово сред ваксинираното население, "както видяхме миналата година" с варианта Делта. Но ако все пак това се случи, ще бъде възможно учените да действат много бързо, тъй като според Полард процесите за разработването на нова ваксина стават все по-добри и по-добри.

Британският учен смята, че използваните в момента ваксини срещу COVID-19 би трябвало да са ефективни и срещу новата разновидност, която Световната здравна организация  определи като "предизвикваща тревога". Андрю Полард обаче подчерта, че това ще стане ясно в следващите седмици.

Първите случаи на новия вариант на коронавируса бяха открити в Република Южна Африка, която на 24 ноември информира за тях СЗО. Заразени с разновидността Омикрон вече има и в Европа. Смята се, че шиповидният му протеин има около 30 мутации и това може да повлияе за по-бързото разпространяване сред хората.

Компаниите, които произвеждат ваксини срещу Ковид-19, сред които "Пфайзер/Бионтех", "Модерна", "АстраЗенека" обявиха, че очакват скоро да разполагат с данни за ефективността на препаратите срещу варианта Омикрон.