Убиецът на френския учител по история -  осемнайсетгодишният руснак от чеченски произход, качил в социалните мрежи снимка на мъртвото тяло и признал, че е извършил убийството.  Това съобщи прокурорът за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар, цитиран от Ройтерс.

Преди престъплението младежът, който бил със статут на бежанец във Франция, спирал ученици на улицата и искал да му покажат учителя по история, който показвал в клас карикатури на пророка Мохамед, уточни Рикар,.

Нападателят беше застрелян от полицията. Магистратът потвърди, че девет души са задържани, сред които бащата на ученичка, който призовал в социалните мрежи за отмъщение срещу учителя.. Ръководителят на пресслужбата в руското посолство в Париж Сергей Паринов заяви днес пред ТАСС, че обвиненият в престъплението Абдулах Анзоров, който е от чеченски произход, няма нищо общо с Русия, тъй като е пристигнал във Франция със семейството си през 2008 година на 6- годишна възраст.

Семейството му искало политическо убежище, имали са дългосрочно разрешително за пребиваване, а самият той е получил собствено разрешително тази година, след като навършил пълнолетие, посочи дипломатът. Той припомни, че руското гражданство се губи с получаването на статут на политически бежанец.

Още петима задържаха за убийството на учител във ФранцияДеветима са задържани