Турция няма нито да се моли на ЕС, нито да проси нещо, а ако европейците имат нужда, вратата на развиваща се Турция е отворена, твърди премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от електронните издания в южната съседка.

"Ислямът е основна религия в Европа и това ще бъде така. Преди половин столетие в Европа дойдоха млади и смели хора от всички краища на Анадола, и благодарение на тях израснаха куполни джамии и месчити, които със сигурност ще бъдат защитени от посегателства. Ние ще продължим да се борим срещу всички, които посягат с ръцете си към тях", каза Давутоглу на среща с турски гастарбайтери в Цюрих.

Той акцентира и на факта, че въпреки всички пречки и провокации, Турция не отстъпва от стратегическото си решение да се интегрира в ЕС. "Ние ще станем част от Европа. И знаете ли защо? Турция извън Европа – това би бил сериозен пропуск. По-важното е, че ние ще продължим пътя си към Европа заради всички 45 милиона мюсюлмани в страните от ЕС, които представляват нашата религия, език и култура. С тях ние ще се интегрираме в ЕС и това със сигурност ще стане един ден.

Но няма да се молим, няма да просим, нито ще искаме специални привилегии, напротив, ще влезем в ЕС с вдигната глава и чест. С нашите религия, език и обичаи ще влезем в ЕС и това е сигурно", категоричен е Давутоглу.

Според него, ако Европа има намерението да бъде световна сила, няма как това да стане без членството на Турция, а и излизането от икономическата криза е невъзможно без динамиката и предприемачите на страната му.

"Ние не сме тежест за Европа, ние сме лек за нея, който ще й помогне да се изправи и да върне силата си. Ако европейците имат нужда от работа, сега ние им предлагаме вратата на развиваща се Турция", коментира премиерът Давутоглу. 

TrafficNews.bg