Новото гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас се обяви срещу призивите на Европейския съюз /ЕС/ за допълнителни санкции срещу Русия поради конфликта в Украйна. Атина изрази незадоволството си от факта, че не е била консултирана по този въпрос.

"Гърция не е съгласна с това предложение", се казва в съобщение на кабинета в Атина. В него се уточнява, че при вземането на това решение е била "нарушена процедурата" - не е била осигурена подкрепата на Гърция.

По време на срещата на външните министри утре в Брюксел ще стане ясно дали новото правителство в Атина ще изпълни в действителност политическата си реторика и новият външен министър на страната Никос Коцияс ще наложи вето при гласуването и така ще блокира предложението за допълнителни санкции срещу Русия.

БГНЕС припомня, че за да се стигне до въвеждането на допълнителни санкции срещу Кремъл е необходимо да има пълен консенсус на 28-те страни-членки на ЕС.

След поемането на поста Коцияс заяви, че "всеки, който си мисли, че Гърция ще се откаже от своя суверенитет и активното си участие в европейската политика греши". "Ние искаме да останем гърци, патриоти, европейци, интернационалисти", каза още Коцияс.

Според гръцките медии Ципрас е провел разговор с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с външния министър на ЕС Федерика Могерини. Пред двамата той осъдил съдържанието на предложението за допълнителни санкции, но неговите предложения не били взети под внимание. 

TrafficNews.bg