Имущество на българи е пострадало от циклона Янос, който връхлетя Гърция. На остров Кефалония. Става въпрос за туристи. Няма пострадали български граждани, поне за момента нямаме данни. Има пострадало имущество на български граждани, основно автомобили, които са наводнени от потоците вода, които са се стичали от високите части на острова, съобщиха за БНТ от консулската ни служба в Атина.

Двама души загинаха днес при силните буря в централната част на Гърция, наводнила улици и домове, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БНР. Властите съобщиха, че вчера ураганният вятър е изкоренил дървета и е причинил спиране на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес. След това ураганът се е преместил към централната част на страната, където е нанесъл щети в района на градовете Кардица и Фарсала. Властите идентифицираха жертвите като възрастна жена, чието тяло е било открито в наводнена къща в село близо до Фарсала, и 63-годишен овчар, който се удавил в придошлите води. Друга жена, която пренебрегнала забраната за движение в наводнен район, е обявена за изчезнала.

Проливен дъжд превърна в езеро град Кардица, показват кадри по телевизията. Водата от придошла река е унищожила най-малко два моста и няколко сгради, включително местния здравен център в град Музаки в областта Тесалия. "Изправени сме пред истинска катастрофа", каза за държавната телевизия Николаос Гусиос, жител на Кардица. Железопътните връзки между Атина и северния град Солун са прекъснати.

Откакто циклонът обхвана Гърция, противопожарните служби са получили близо 2500 сигнала за помощ за спасяване на хора, отстраняване на паднали дървета и изпомпване вода от домове и магазини. Службите са спасили над 600 души. Електроснабдяването е прекъснато на много места, в Кардица и на Йонийските острови се полагат усилия за възстановяването му. Пет кораба са заседнали край островите Закинтос и Лефкада в петък, съобщи бреговата охрана. Днес циклонът достигна до област Атика. Засега няма данни за щетите.

Подобен циклон е регистриран за пръв път в Гърция през 1995 г., но през последните години това явление се появява все по-често. Страната преживя подобни бури през 2018 г. През 2017 г. наводнения отнеха живота на 25 души и оставиха стотици без покрив.

До довечера се очаква да спрат валежите в Централна Гърция и Пелопонес, като циклонът се измества към о-в Крит. До неделя се очаква всичко приключи, като естествено ще трябва водата да се оттече.
От МВнР препоръчват гражданите да избягват пътуване в районите, засегнати от циклона Янос. Да информират свои близки относно местоположението си и за местата, в които възнамеряват да ги посетят. Предварително да се запознаят с местоположението на най-близките управления на полицията, пожарната и спешната помощ в района, в който се намират. При необходимост да се свържат с представителствата на страната ни в Гърция, консулът ни в Атина Любомир Георгиев.