Тропическата буря "Лаура" достигна до Куба на 23 август, след като взе 12 жертви в Хаити и Доминиканската република. Обявено е предупреждение за буря в цялата страна, в някои провинции текат евакуации, общественият транспорт е отменен, а магазините се затварят. 

Югоизточните провинции на Остров на свободата - Гранма и Сантяго де Куба бяха първите, засегнати от стихиите. Бурята е придружена от шквален вятър, чиято скорост надвишава 40 м / сек, както и дъждове. В редица провинции, които ще бъдат по пътя на "Лаура", са оборудвани специални евакуационни центрове, в които се транспортират жители от най-опасните райони. Например само в провинция Сиенфуегос 80 000 души са евакуирани от крайбрежните райони.

В момента бурята продължава да се движи на северозапад със скорост от около 30 км / ч. И въпреки че траекторията и през изминалия ден се измести на юг, тя ще премине през почти цялата територия на Куба.

Провинциалният съвет за отбрана в Хавана също проведе спешна среща вчера. Спешните и обществените услуги на кубинската столица бяха доведени до повишена готовност.

Междувременно ураганът Марко се е насочил към южната част на САЩ.