Съединените щати се стремят към мирен преход във Венецуела, но всички опции остават на масата, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. Мдуро побърза да отговори: речта на Тръмп беше в нацистки стил. ЕС на свой ред предупреди, че има опасност от военно решение за Венецуела.

В реч, която произнесе в Маями, в южния щат Флорида, пред аплодиращо го множество, състоящо се предимно от венецуелски и кубински имигранти, Тръмп призова висшите венецуелски военни да приемат амнистията, предложена им от признатия от САЩ за временен президент председател на парламента Хуан Гуаидо. В противен случай ще загубите всичко, като рискувате вашето бъдеще и живота си, предупреди ги той в Международния университет на Флорида на фона на големи знамена на Съединените щати и Венецуела.

Тръмп подчерта, че ако венецуелските военни продължат да подкрепят Мадуро, "няма да намерят сигурно убежище, лесен изход или път за измъкване". "Ще загубите всичко", предупреди той.

Тръмп призова още венецуелската армия да не блокира изпращането на хуманитарна помощ в страната, както и да не вреди на признатия от САЩ за временен президент на страната Хуан Гуаидо и други опозиционни лидери.

Гуаидо също се обърна към аудиторията в предварително записано видеообръщение, предаде Асошиейтед прес.

Той благодари на президента на САЩ и на щата Флорида за подкрепата. "Днес има дебати между демокрацията и диктатурата - между живота и смъртта. Днес тази борба е екзистенциална", каза Гуаидо на испански език.

Малко след като произнесе речта си, Тръмп написа в Туитър: "Призовавам всеки член на режима на Мадуро: Сложете край на този кошмар на бедност, глад и смърт! ДАЙТЕ СВОБОДА НА ВАШИЯ НАРОД! Дайте свобода на вашата страна! Сега е време всички венецуелски патриоти да действат заедно, като единен народ. Нищо не може да е по-добро за бъдещето на Венецуела!"
Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли призива на американския си колега Доналд Тръмп за неговото отстраняване от власт, предаде Асошиейтед прес.

В изявление, излъчено по държавната телевизия на Венецуела, Мадуро каза, че речта, която Тръмп произнесе в Маями пред венецуелски имигранти, е била "почти в нацистки стил".

Венецуелският президент разкритикува остро американския си колега за призивите му към военните да подкрепят признатия от САЩ за президент на страната опозиционен лидер Хуан Гуаидо.

"Кой е командващият на въоръжените сили (на Венецуела), Доналд Тръмп от Маями?", попита Мадуро. Той обвини САЩ, че "си мислят, че са собствениците на (Венецуела)".
Във Венецуела утре ще пристигнат 300 тона лекарства хуманитарна помощ от Русия, обяви Мадуро, цитиран от ТАСС. Агенцията отбелязва, че миналата седмица във Венецуела са били докарани над 60 контейнера с 933 тона медикаменти от чужбина. Значителна част от тези лекарства са били изпратени от Китай, а също и от Куба.

Източник: Dir.bg