Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви готовността си да използва чужди коронавирусни ваксини в страната. Говорителят на Белия дом Кейли Макинани на брифинг цитира американския лидер, който каза, че просто иска ваксина, която работи.

"Не ме интересува от коя държава е. Ще им сваля шапката", каза Тръмп. Понастоящем три ваксини срещу COVID-19 са в последния, трети етап на тестване в САЩ, каза Макинани.

Тръмп заяви миналата седмица, че САЩ могат да започнат да разпространяват коронавирусната ваксина през октомври, противно на графика на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC). Политикът заяви, че правителството ще има достатъчно ваксини до април, за да ги „раздаде на всеки американец“. Робърт Редфийлд, ръководител на CDC, от своя страна отбеляза, че ваксината ще стане достъпна за широката общественост едва през пролетта или лятото на 2021 г. и само в ограничени количества. Първите, които ще го получат, ще бъдат „най-нуждаещите се - здравни работници и възрастни хора“. Ще са необходими около "шест до девет месеца" за ваксиниране на цялото американско население, а САЩ ще могат да възобновят "нормалното състояние" до третото тримесечие на следващата година, каза Редфийлд.

Междувременно се очаква FDA да обяви строги нови стандарти за регистрация на коронавирусна ваксина тази седмица, което прави малко вероятно да бъде готова до 3 ноември, съобщава The Washington Post.