Американският президент  Доналд Тръмп проведе митинг на кампанията си за президентските избори в Невада на закрито в неделя, въпреки предупрежденията на обществените здравни специалисти срещу големи събирания на закрито по време на пандемията на коронавирус.

По време на речта си Тръмп се възмути и от бившия вицепрезидент Джо Байдън, като предположи, че взима наркотици и е небрежен към престъпността, пише Reuters.

„Байдън иска да успокои вътрешните терористи и моят план е да арестувам вътрешни терористи“, каза Тръмп пред ентусиазирана тълпа. "Ако Байдън спечели, мафията печели."

Хората в тълпата бяха седнали плътно един до друг и мнозина не носеха маски.

Байдън разкритикува Тръмп за провеждането на предизборни събития, които излагат хората на риск от заразяване с коронавирус, който уби повече от 194 000 души в САЩ.

Тръмп е намалил вируса в ранните му етапи и последователно е приемал и пренебрегвал съвети от експерти по обществено здраве, които насърчават носенето на маски и поддържането на социална дистанция, за да предотврати разпространението му.

Кампанията на президента описва митинга в голям склад в Хендерсън като възможност за поддръжниците да упражнят правата си на мирни събрания съгласно Първата поправка на Конституцията на САЩ.

„Ако можете да се присъедините към десетки хиляди хора, които протестират по улиците, да залагате в казино или да изгаряте малки предприятия в размирици, можете да се съберете спокойно съгласно Първата поправка, за да чуете президента на САЩ“, говорител Тим Мърт се казва в изявление.

Участниците трябваше да измерват температурите преди влизане и да им бъде дадена маска, която ще бъдат насърчавани да носят, се казва в кампанията.

„Мисля, че тук сме относително сигурни. Донесох маска, но не съм почувствала нужда да я нося “, каза 64-годишната Ронда Ливингстън.

"Не се притеснявам за това."