Изказването на Еманюел Макрон за НАТО беше много обидно. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Лондон преди двудневната среща на върха на НАТО в британската столица по случай 70 г. от основаването на Алианса, информират АФП и други медии.

НАТО изпълнява голяма цел, каза Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. През ноември Макрон разбуни духовете с коментар пред списание The Economist, че светът преживява "мозъчната смърт" на НАТО, като предупреди, че страните членки на Алианса повече не могат да разчитат на САЩ.

Тръмп от своя страна коментира днес, че думите на Макрон са "много, много оскърбителни" към останалите страни членки на Алианса. Той добави, че коментарът на френския лидер също е "много обиден". Не можете просто така да говорите за НАТО, изрази американският лидер недоволството си.

Според Тръмп отношенията между САЩ и европейските страни членки на НАТО не водят до разделение, с изключение на Франция, пише News.bg.

"Никой не се нуждае от НАТО толкова много, колкото Франция. Направиха много опасен коментар", предупреди Тръмп.

"Виждам Франция да се отцепва. Обръщам се към него и му казвам, че той (Макрон) се нуждае от защита повече от всеки друг и виждам той да се отцепва, малко съм изненадан от това" поведение, обясни американският лидер.

Преди самият Тръмп критикуваше НАТО и я описваше като "отживяла" организация.

Американският милиардер също нападна икономиката на Франция, като намекна за висока безработица и че страната не се справя добре икономически. Безработицата във Франция е 8.6% през третата четвърт на тази година, но съществено се подобрява през последните пет години.

Тръмп смята, че Франция се опитва да запълни хазната си с въвеждане на дигитален данък върху американските технологични компании. Президентът заяви, че ще отговорят на това.

"Те започват да облагат с данък продуктите на други хора, така че ние ще наложим данък на тях", закани се президентът на САЩ.

В понеделник Белият дом обяви, че може да наложи мита до 100% върху 2,4 милиарда долара внос на френско шампанско, сирене и други луксозни стоки.

Доналд Тръмп предупреди, че нещата ще станат много тежки за ЕС, ако Брюксел не промени отношението си в областта на търговията и НАТО.

"ЕС се отнася към САЩ много, много несправедливо в търговията. Дефицитът от много, много години е астрономически със САЩ и в полза на Европа. Променям това и го променям много бързо. Не е правилно да се възползваш от НАТО и също да се възползваш в търговията, това се случва. Не можем да позволим това. Ние разговаряме с ЕС за търговията и те ще трябва да се променят или нещата ще станат много тежки", предупреди Тръмп.