Американският президент Доналд Тръмп поиска 10 000 военни да бъдат разположени на улиците на Вашингтон, за да се спрат протестите и сблъсъците след смъртта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис. Въпреки, че Пентагонът се противопостави сериозно на това намерение.

Това стана ясно по време на разгорещен разговор между Тръмп и министърът на отбраната Марк Еспер, председателят на Съвместния началник-щаб генерал Марк Мили и генералният прокурор Уилям Бар, които препоръчаха това да не се случва.

"Трябва да получим контрол върху улиците. Имаме нужда от 10 000 войници тук във Вашингтон. Искам го сега ", каза Тръмп според официален представител на Пентагона, предаде Reuters.

Законодателството, датиращо от 1807 г., ще даде на президента правото да разполага американските военни в цялата страна за целите на вътрешното правоприлагане.

Преди това Доналд Тръмп заяви, че обмисля да се позове на акта, за да потуши протестите в цялата страна, но въпреки това Марк Еспер обяви на 3 юни, че не подкрепя използването на законодателството.

"Възможността да се използват активни дежурни сили в ролята на правоприлагащи органи трябва да се използва само в краен случай и само в най-неотложните ситуации. В момента не сме в една от тези ситуации. Не подкрепям призоваването Законът за въстанието ", заяви Еспер.

Подходът на Доналд Тръмп за справяне с вълненията срещу полицейската бруталност и расизма, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд, получи обширна критика.