Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля евентуална военна операция срещу Венецуела в отговор на действията на президента Николас Мадуро да консолидира властта си, съобщи Асошиейтед прес.

„Разполагаме с много варианти за Венецуела, не изключвам военния вариант”, заяви Тръмп пред журналисти в частния си голф клуб в Ню Джърси.

Правителството на Тръмп вече наложи поредица от санкции срещу Мадуро и няколко десетки бивши и настоящи венецуелски официални представители, припомня АП.

Военна намеса обаче би означавала изключителна ескалация на ответните мерки на САЩ, отбелязва агенцията.

Заплахата на Тръмп за военна намеса във Венецуела е „акт на лудост”, коментира министърът на отбраната на южноамериканската страна Владимир Падрино, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

С този екстремистки елит, който ръководи САЩ, кой знае какво ще се случи на света”, каза генерал Падрино по националната телевизия.

Министърът на комуникациите Ернесто Вилегас нарече изявлението на Тръмп „безпрецедентна заплаха срещу националния суверенитет”.

Пентагонът заяви по повод изявлението на Тръмп, че американските военни са готови да защитават гражданите на САЩ и американските национални интереси, но окачестви като „безпочвени” инсинуациите на Каракас за планирана военна намеса от страна на САЩ.

Същевременно Тръмп е отхвърлил молбата на венецуелския си колега Николас Мадуро да разговарят по телефона, съобщи Белият дом в изявление.

„Мадуро отказа да се вслуша в призивите на САЩ да уважава конституцията на Венецуела, да освободи политическите затворници и да прекрати всички нарушения на правата на човека (…) Вместо това Мадуро избра пътя на диктатурата”, отбелязва Белият дом.

„Съединените щати подкрепят народа на Венецуела пред лицето на продължаващото потисничество от страна на режима на Мадуро. Президентът Тръмп с удоволствие ще разговаря с лидера на Венецуела веднага след като там бъде възстановена демокрацията”, се казва още в изявлението.