Китайският град Циндао започва да тества цялото си население от девет милиона души за Covid-19  и то за период от пет дни. Това се случва, след като бяха открити дузина случаи, свързани с болница, лекуваща пациенти, пристигащи от чужбина. През май Китай беше тествал целия град Ухан - население от 11 милиона и епицентърът на глобалното огнище.

Към  момента страната до голяма степен е поставила вируса под контрол. Това е в ярък контраст с други части на света, където все още има редица ограничения.  Понастоящем китайските власти имат стратегия за масово тестване, дори когато нов клъстер от коронавирус изглежда сравнително малък, предаде BBC.

Комисията добави, че е стартирана общоградска програма за тестване, като пет области ще бъдат тествани в рамките на три дни - като целият град ще бъде тестван в рамките на пет дни.

Около 114 862 души - включително медицински персонал и новопоставени пациенти в болниците в града - вече са тествали отрицателно за коронавирус.

Видеоклипове, циркулиращи онлайн, показват, че местните жители се редят на опашки късно в неделя, за да се тестват, съобщи Global Times, като добави, че някои от тези пунктове за изпитване са отворени от 07:00 до 23:00.

Новите случаи идват седмица след празника на Златната седмица в Китай, когато милиони пътуват из страната.

По-късно обаче проверката на реалността на BBC изчисли, че цифрата е била близо 9 милиона за 10 дни - все още значителен брой хора.

Открити са стотици тестови центрове, в които участват хиляди тестващи служители.