Клиничните основи за тестване на руската ваксина срещу коронавирус в Беларус вече са договорени от специалисти на Съюзната държава. БелТА информира за това на 28 август с позоваване на информиран източник в Министерството на здравеопазването на Република Беларус.

Според белоруското министерство като част от прилагането на споразумения между ръководителите на двете държави за провеждането на клинични изпитвания на руската ваксина и последващата й регистрация вече са проведени телеконференции с участието на експерти от високо ниво. В момента агенцията уточнява, техническите въпроси, свързани с тяхното изпълнение, като се вземат предвид националните и международните изисквания, определят се категориите и броят на пациентите.

"По предварителна информация, предоставена от руската страна, се планира клиничните изпитвания да започнат през септември тази година", потвърдиха източници в министерството.

Освен това, по предложение на руската страна, беларуските специалисти работят върху възможността за производство на ваксини с различна степен на локализация във фармацевтичните предприятия на републиката.

Руският президент Владимир Путин заяви миналата сряда, че Беларус ще се присъедини към последния етап на допълнително тестване на руската ваксина срещу коронавирус и ще бъде една от първите страни, получили това лекарство.