Световната здравна организация (СЗО) призова днес всички страни да работят заедно за разследване на произхода на коронавируса, след като Китай отхвърли план за повече проверки на лаборатории и пазари на негова територия, предаде Ройтерс.

Този месец СЗО предложи да бъдат продължени по-ранните разследвания в Китай. Вчера обаче Пекин отхвърли предложението.

Говорителят на СЗО Тарик Яшаревич коментира и отказа на Китай.

"В случая не става дума за политика, не става дума за прехвърляне на вината. По същество става дума за това, че е необходимо всички ние да се опитаме да разберем как този патоген е навлязъл в човешкото население. В този смисъл страните наистина имат отговорност да работят заедно и да работят със СЗО в дух на партньорство."

Първите случаи на заразяване на хора с ковид бяха съобщени в китайския град Ухан през декември 2019 г. Китай многократно е отхвърлял теориите, че вирусът е изтекъл от негова лаборатория.

Ръководен от СЗО екип прекара четири седмици в и около Ухан с китайски учени и заяви в съвместен доклад през март, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно, но отбеляза, че е необходимо допълнително проучване.

Според генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разследването е било възпрепятствано от липса на сурови данни за първите дни от разпространението на вируса в Китай.

Държави, сред които САЩ, както и някои учени настояват за по-нататъшно разследване, в частност в Института по вирусология в Ухан, където са били провеждани изследвания с прилепи.

Дипломати заявиха, че Китай веднага е изразил съпротива срещу плана, представен от Тедрос по време на закрити разговори с държавите членки преди седмица. "Китайците разглеждат това като отхвърляне на съвместния доклад", каза един от тях.