Световната здравна организация не очаква масова ваксинация срещу COVID-19 преди средата на следващата година. Според СЗО е от изключителна важност да се проверява ефективността и безопасността на ваксините. Никоя от потенциалните ваксини, които са в напреднал етап на клинични изпитания, не е показала досега ясен признак за ефикасност от поне 50 процента, каквото е търсеното от СЗО ниво, каза говорителката на организацията Маргарет Харис.

Междувременно известното медицинско списание Lancet съобщи, че коронавирусната ваксина, разработена от руския институт "Гамелея", произвежда желания отговор на антитела. Изданието цитира резултатите от две изследвания, проведени през юни и юли със 76 участници.

Необходими са големи, дългосрочни проучвания, включително плацебо сравнение и допълнително наблюдение, за да се установи дългосрочната безопасност и ефективност на ваксината за предотвратяване на инфекция от коронавирус, се отбелязва също така в доклада. Според изследването ваксинациите не са генерирали сериозни странични ефекти сред участниците в изследването. Русия беше първата държава, която регистрира ваксина срещу коронавирус през миналия месец. Очаква се масовите ваксинации на руското население да се проведат през последните два месеца на годината.