Писателят Борис Акунин, танцьорът и хореограф Михаил Баришников и икономистът проф. Сергей Гуриев излязоха с общ призив да се помогне на украинските бежанци. Той бе публикуван в сайта Настоящая Россия. Оттам може да се направят и дарения. Ето пълния текст на обръщението им:

„Държавата „Руска Федерация”, властта, в която е в ръцете на диктатор, поведе престъпна война. Това е удар по всички нас, хората, които принадлежим към руската култура и говорим руски език. Самата дума „руски” стана токсична в очите на света.

Но хилядократно по-страшно е това, което сега се случва с близкия ни украински народ. Пред нашите очи се разгръща истинска хуманитарна катастрофа. Стотици хиляди украинци загубиха всичко – своя дом, средства за съществуване, имущество. Числото на бежанците ще расте, защото ситуацията ще се влошава.

Болшинството от нас се намира далеч от мястото на събитията, мнозина – още по-далеч. Ние нямаме възможности да прекъснем този кошмар. Но не можем, не искаме и нямаме право да бездействаме. Най-малкото, което можем да направим, е да окажем помощ на хората, които бягат от руската – не, от путинската армия.

Хайде всички руснаци по света да помогнем на украинските бежанци.

Диктаторът води война не само с Украйна, но и със собствената си страна, лишавайки я от бъдеще, тъпчейки я  и унищожавайки всичко живо в нея.

Но истинската Русия е по-голяма, по-силна и по-издръжлива от Ерефия (Руската Федерация) на Путин. Русия е жива и ще остане жива.

Нека докажем това на самите себе си и на целия свят. Молим ви, направете дарение в помощ на украинските бежанци.

Руснаци от всички страни, обединете се срещу войната!