39-годишен бивш охранител е стрелецът, който вчера откри огън във Федералната служба за сигурност в Москва. Той успя да убие един полицай и да рани други петима преди снайперист да го застреля. Днес един от ранените почина в болница.

Евгений Манюров е бил самотник и любител на оръжията. Неотдавна бил уволнен от работа като охранител и нямал приятели. Живеел в Подолск, на 40 километра южно от Москва, съобщи NOVA.

"Винаги изглеждаше спретнат, носеше чисти дрехи, винаги казваше „добър ден" първи. Ясно е, че беше възпитан човек”, каза един от неговите съседи.

В дома, в който живеел с майка си, полицията е открила пет законни огнестрелни оръжия и голямо количество муниции, които били съхранявани в специален сейф. Майката на нападателя е задържана за разпит. 

"Преди 2-3 години покани съпруга ми да ходят заедно на стрелбището. Видял го на улицата и го питал дали искат да ходят да стрелят”, коментира съседка.

Евгений Манюров законно е тренирал стрелба в местен клуб, а това била неговата страст, казала майка му пред следователите. Според вестник „Комерсант”, той говорел по телефона с араби, а в деня на стрелбата пред Федералната служба за сигурност крещял лозунги на ИДИЛ.

"Не сме забелязали нищо странно около него, което да ни кара да мислим, че е такъв човек. Беше тих, спокоен и уравновесен”, каза още съседката.

Бащата на стрелеца разказа, че синът му работел като охрана на чуждестранно посолство и искал да стане майстор на спорта по стрелба.

Стрелба в центъра на Москва! Има убитиИзстрелите се чули около сградата на Федералната служба за сигурност