Хотелите в Турция се готвят да посрещнат чуждестранни туристи през летния сезон. Мерките в страната започват да отпадат и животът бавно да влиза в релси. Според вицепрезидентът на федерацията на хотелиерите в Турция Таджеттин Озден хотелите са готови да посрещнат чуждестранни туристи.

От първи юни много от хотелите в страната вече отвориха врати.

"Светът се нормализира, хората започнаха да идват. Вече има нови резервации за предстоящия сезон. Резервират много хора от Великобритания, Германия, Холандия и балканските страни", каза той пред NTV.

Той подчерта, че всички туристи могат да бъдат спокойни за почивката си.

„Правим всичко, което е необходимо, за да може туристите да прекарат почивката  си по спокоен, здравословен и безопасен начин“, категоричен бе той.

Междувременно стотици хора напълниха плажовете в Измир. След отпадането на строгите противоепидемични мерки страната.

Хората избраха да прекарат събота вечер в компания на плажната ивица. Съответно в пълен разрез с правилото за социална дистанция.

Много от хората забравиха и носенето на маски, което все още е задължително на открито в страната.  Полицаи, обаче разпръскваха тълпите и напомняха за правилата.

Припомняме, че в страната туристи ще посрещат само хотели, които имат здравен сертификат. Ще се мери температурата на почиващите, а масите в ресторантите ще бъдат по-малко, същото важи и за шезлонзите на плажа. Все още носенето на маски също е задължително. Голяма част от хотелите ще работят с половината от капацитета си.