Американската фармацевтична компания Eli Lilly and Company заяви, че е спряла клиничните изпитания за терапия срещу COVID-19.

Според световните информационни агенции причината е безопасността на терапията. Eli Lilly and Company не коментираха последиците от прекратяването на клиничните изпитвания.

Компанията заяви по-рано този месец, че ще кандидатства за спешен лиценз за използване на терапия с антитела, лекарството LY-CoV555, за пациенти с умерен до умерен COVID-19, въз основа на данни, събрани в друго клинично изпитване.

Eli Lilly and Company е производителят на лекарства, съдържащи антитела COVID-19, подобни на тези, предписани на американския президент Доналд Тръмп.

Във видео, което той публикува в социалните мрежи миналата седмица, той представи антибиотична терапия, произведена от Eli Lilly and Company, заедно с Regeneron терапия като лекарство за COVID-19.

Съобщението на Eli Lilly and Company дойде ден след като Johnson & Johnson заяви, че е принуден временно да спре тестването на експерименталната си коронавирусна ваксина, след като доброволец се разболя по необясним начин.