Възпроизвеждането на човека ще бъде възможно на Марс, тъй като сперматозоидите могат да оцелеят там до 200 години, показва научно проучване.

Констатациите са част от шестгодишен експеримент, в който учените държат сперматозоиди на мишки в Международната космическа станция и ги излагат на смъртоносна радиация.

Световни медии съобщиха, че изследователите са вярвали, че радиацията в космоса ще унищожи човешката ДНК и ще направи размножаването невъзможно. Смяташе се, че ракът е един от възможните рискове за здравето за хората.

Но след шест години учените са установили, че спермата на мишката, съхранявана в космическата станция, все още е здрава.

Те също изложиха биологичния материал на рентгенови лъчи на Земята и откриха, че това не повлиява плодовитостта.

Един от авторите на изследването, професор Саяка Уакаяма, от японския университет в Яманаши, заяви пред The ​​Daily Mail: "Получени са много генетично нормални потомци. Тези открития са от съществено значение за напредването на човечеството в космическата ера."

"Когато дойде моментът да мигрираме към други планети, ще трябва да поддържаме разнообразието от генетични ресурси не само за хората, но и за домашните любимци и домашните животни", добави той.

Резултатите от проучването идват дни след като хеликоптерът на НАСА Ingenuity завърши седмия си полет на Марс. Марсоходът обикаля планетата, за да търси признаци на живот. Той трябва да премине три мили през Марс през следващите няколко месеца. По време на пътуването си, марсоходът ще помогне на НАСА да разбере геологията на кратера "Джезеро" и да изследва района за признаци на древен микроскопичен живот, се казва в изявление на агенцията.