Напрежение в целия Близък изток след смъртта на ген. Кaсем Сюлйемани при ударите край Багдат.Десетки хиляди се събраха на протест в иранския град Керман срещу американските действияРеакциите от международната общност също не закъсняват.  Министър-председателят на Ирак се опасява, че смъртта на генерал Сюлеймани ще се окаже "Искрата, която ще постави началото на разрушителна война в Ирак".   

Външните министерства на Сирия и Русия остро осъдиха действията на Вашингтон. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху прекрати преждевременно пътуването си към Гърция. Цената на петрола скочи с над 4%, а борсите в Европа се понижиха.

Напрежението в региона ескалира за отрицателно време, а мнозина се опасяват, че ударът на Съединените щати може да доведе дори до война в Близкия изток. Генерал Касем Сюлеймани е една от най-важните личности в Иран, от дълго време разузнаването на Съединените щати го считаше за втория по важност човек в страната. 

Той е бил убит тази нощ при въздушен удар на международното летище в Багдад. На фона на ескалацията американското посолство призова всички граждани на Съединените щати незабавно да напуснат Ирак. 

След новината, че генерал Сюлеймани е ликвидиран, анализатори в западните медии са единодушни - действията на Вашингтон могат да бъдат разгледани като обявяване на война. От Пентагона потвърдиха, че ударът е бил по заповед на президента Доналд Тръмп, съобщава bgonair.

Малко по-късно Тръмп публикува снимка на американското знаме в профила си в Twitter. А държавният секретар Майк Помпео сподели видео, на което написа “Иракчани танцуват по улиците, свободни. Благодарни са, че генерал Сюлеймани вече го няма.” 

Външните министерства на Сирия и Русия остро осъдиха действията на Вашингтон. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху прекрати преждевременно пътуването си към Гърция. А Китай призова за спокойствие.