Учителка в детска градина в Китай е осъдена на смърт за отравяне на25 деца. Тя искала да си отмъсти на колега, като заради действията й едно дете е починало.  Според съда в централната китайска провинция Хенан, Уанг Юн поставила натриев нитрит в каша, която се приготвя за учениците на колегата й.

Нападението се е случило през март 2019 г. и е оставило едно момче тежко болно в продължение на месеци, преди да умре през януари тази година, пише Dailysabah.

Междинният народен съд на град Цзяодзуо заяви, че Уанг знаела, че натриевият нитрит е вреден, но продължавала с отравянето  "без да отчита последствията", оставяйки много невинни деца в болница.

В новинарските доклади миналата година се казва, че децата са започнали да повръщат и да припадат, след като са закусили.

Учениците в детските градини в Китай са на възраст между 3 и 6 години.

Смъртната присъда бе присъдена на Уанг тази седмица за престъплението, че е използвал опасни вещества. Натриевият нитрит се използва за втвърдяване на меса, но може да бъде токсичен при поглъщане в големи количества. Уанг прикрива причините си за отравянето след извършване на престъплението и нейните "мотиви са били подли", каза съдът.

Нейните „престъпни методи и обстоятелства са били изключително лоши, с особено тежки обстоятелства, и тя трябва да бъде строго наказана в съответствие със закона“, се казва в изявлението за присъдата.

Съдът добави, че Уанг и управителят на детската градина трябва да компенсират семействата на децата.

Не за първи път Уанг използва натриев нитрит, за да отрови някого, казаха властите. През 2017 г. тя го сложи в чашата на съпруга си, причинявайки му леки наранявания.

През март миналата година 36 ученици от началното училище в провинция Съчуан в югозападния Китай също бяха хоспитализирани, след като яли „плесенясала храна“.