Испанският премиер Педро Санчес обяви ново извънредно положение днес в опит да ограничи коронавируса, налагайки местен вечерен час и забранявайки пътуванията между регионите.

Мерките влизат в сила от неделя вечерта и ще изискват от всички региони с изключение на Канарските острови да наложат вечерен комендантски час и да ограничат броя на хората, на които е разрешено да се срещнат до шест.

"Живеем в екстремна ситуация ... това е най-сериозната здравна криза през последния век", каза той на пресконференция след заседанието на кабинета.

Каталуния беше един от първите региони в неделя, който използва новото законодателство, за да наложи вечерен час, който ще влезе в сила в 22:00. Заведенията, отворени за обществеността, ще трябва да затворят в 21:00.

Полицията патрулира в града преди да настъпи полицейският час и местните жители приветстваха новото правило, пише Reuters.

„Вярвам, че по определен начин трябваше да се вземе мярка, защото всичко излизаше малко извън контрол“, каза учителката по професионално обучение Паула. „Мисля, че ще дойдат повече мерки, но това е добро начало.“

Други региони, които обявиха полицейски час от неделя вечер, включват Кантабрия и Ла Риоха.

Испания наложи едно от най-тежките заключвания в началото на пандемията и след това отпусна облекчения през лятото.

Но подобно на много други европейски страни, и през последните седмици тя е претърпяла втора вълна и сега има един от най-много зарази в Западна Европа. Общият брой на случаите се е увеличил до 1046 132 в петък, докато броят на загиналите е близо 35 000.
Извънредното положение ще се нуждае от одобрение от парламента, за да продължи повече от 15 дни. Санчес поиска парламентът да одобри удължаването му до 9 май. Все по-голям брой региони призоваваха правителството да приложи мярката. Регионът в Мадрид вече беше ограничил броя на хората, които могат да се срещнат в домовете, до шест, както и да забрани смесването на различни домакинства за една нощ. Вицепрезидентът на Канарските острови Роман Родригес написа в туитър, че е „доволен“, че туристическата точка е била изключена от комендантския час, но насърчи хората да не оставят охраната си. Островите се надяват да спасят туристическия си сезон, след като Великобритания и Германия решиха миналата седмица, че вече не представляват риск за пътуване. Указът ще служи като правна рамка за прилагане на нова система за предупреждение от нива, подобна на тези, които вече се прилагат в страни като Германия и Франция. Според нивото на риска пътуването между регионите може да бъде забранено, ако регионите вземат решение, с изключение на обосновани причини като работа. Движението също може да бъде ограничено в региони с локализирани блокировки. Повечето региони вече са над параметрите, които трябва да се разглеждат с най-високо ниво на риск.