Пореден референдум ще се проведе утре в Швейцария. Жителите на страната ще решават дали да се разрешат еднополовите бракове. В страната еднополовите двойки все още нямат право на законен брак, предаде Асошиейтед прес.

Швейцария разреши еднополовите граждански съжителства от 2007 г. Швейцарското правителство, което подкрепя референдума "Брак за всички", казва, че евентуалното одобряване на предложените промени би приравнило юридическия статут на еднополовите двойки с този на хетеросексуалните, позволявайки им да осиновяват деца, както и да се даде възможност на един от съпрузите, ако е чужденец, да кандидатства за швейцарско гражданство.

Противниците на предложените промени твърдят, че замяната на гражданското съжителство на еднополови двойки с право на законен брак по някакъв начин би подкопало основите на традиционното семейство, основано на съюз между мъж и жена.

Според анкетите референдумът, който би позволил също достъп на двойки от лесбийки до дарена сперма, се очаква да мине. Проведени в последно време социологически проучвания сочат, че промените се ползват с 60 процента подкрепа, но разликата се стопи с наближаването на деня на референдума.